mbo_1e_match.jpg

Hoveniersbedrijf Tenge

“Ik kon zien dat ze genoot en plezier had”

 

Wie bent u en vanuit welk bedrijf werkt u?

Mijn naam is Feitze Leemburg en ben werkzaam bij Tenge Hoveniersbedrijf uit Heerenveen. Ik heb jaren geleden mijn hart gevolgd en heb van mijn hobby mijn werk gemaakt. Wij hebben klanten in heel Friesland, maar ook daarbuiten. Van Lemmer tot Gorredijk, en van Steenwijk tot Drachten.

Wat zijn de belangrijkste activiteiten van uw bedrijf en hoeveel mensen zijn er werkzaam?
Door het jaar heen werken hier ongeveer 17 à 18  man. De hoeveelheid werknemers hangt af van het seizoen. In het hoogseizoen draaien we met meer medewerkers en in de winter met minder.
Wat we bij Tenge doen is tuinaanleg, tuinontwerp, tuinonderhoud, hydrocultuur en gladheidsbestrijding. Tenge werkt voor particulieren, bedrijven, instellingen en gemeenten.

 

Op welke manier doet uw bedrijf aan Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO)? Op welke manier draagt uw bedrijf bij aan de samenleving?
Tenge Hoveniersbedrijf is op meerdere manieren bezig met Maatschappelijk Betrokken Ondernemen. Een herkenbaar onderdeel is het onderhoud van de rotondes aan de K.R. Poststraat, een van de toegangswegen naar het centrum. “Deze straat is het visitekaartje van Heerenveen, we vinden het belangrijk dat dit er verzorgd en netjes uit ziet. We hebben een voorstel gedaan aan de gemeente om dit voor onze rekening te nemen. De tegenprestatie is dat we reclameborden mogen plaatsen.

Naast de rotondes is Tenge op vele andere manieren betrokken bij Maatschappelijk Betrokken Ondernemen. Bij de nominatie voor het Gouden Hart voor Heerenveen kwam een flinke waslijst voorbij, waaronder vele matches die zijn gelegd tijdens eerdere edities van Meet & Match in Heerenveen:

  • Tenge Hoveniersbedrijf geeft leerlingen en vakleerkrachten van OSG De Compagnie scholen een rondleiding op het hoveniersbedrijf

  • Tenge Hoveniersbedrijf maakt 2 opbergbanken voor Skoatterakker Generatietuin in ruil voor extra publiciteit op website en Social Media

  • Tenge Hoveniersbedrijf gaat een mooi ontwerp maken voor het schoolplein van Basisschool Sint Jozef

  • Tenge Hoveniersbedrijf helpt Wijkplatform de Akkers bij de aanleg van 120m2 straatwerk voor kinderspeeltuin

  • Tenge Hoveniersbedrijf geeft eenmalig een onderhoudsbeurt voor Talant Wonen Boekensteun in ruil voor 25 prachtige keramiekballen en PR

  • Tenge Hoveniersbedrijf levert 1 medewerker voor 1 dag met gereedschap in bruikleen voor een klus van de Protestantse Gemeente Heerenveen

  • Tenge Hoveniersbedrijf helpt Logeerhuis Heerenveen bij de renovatie van haar tuin

  • Tenge Hoveniersbedrijf gaat het schoolplein en de tuin van basisschool De Hoeksteen opknappen zodat de kinderen weer heerlijk kunnen spelen.


Is dit structureel of eenmalig?
Bepaalde projecten zijn eenmalig, sommigen ook structureel. Toch hebben we met de betrokkenen van de eenmalige projecten nog steeds warm contact, wat soms onverwachts weer nieuwe win-win situaties oplevert.

 

Waarom vindt u dit belangrijk?
Ik vind dit belangrijk omdat ik vind dat je de medemens op elke mogelijke manier moet helpen. Zo kunnen we de maatschappij met elkaar een beetje mooier maken.

 

Hoe verloopt het contact met de maatschappelijke organisatie?
In principe zijn veel projecten - wat ik net ook al even benoemde - eenmalig. Maar omdat we het contact met deze maatschappelijke organisaties zo warm houden, vloeit er vaak een nieuwe kans of project uit voort.

 

Hoeveel uur per week/maand zijn jullie hier mee bezig?
Bepaalde projecten duren wat langer maar zijn na een aantal weken/maanden afgelopen. De Wajong-jongeren die bij ons werken zijn er elke dag.

 

Wat was uw mooiste ervaring bij jullie MBO-project?
Mijn mooiste ervaring is toch wel die keer dat ik aan het werk was bij Logeerhuis Heerenveen. Samen met de kinderen gingen we de tuin inrichten en opknappen. Een meisje hielp mij met het planten van nieuwe bloemetjes. Ze zette het bloemetje schots en scheef in de tuin maar dat maakt niet uit. Ik kon zien dat ze genoot en plezier had en daar haal ik zelf ook heel veel voldoening uit.

 

Vertel in 2 zinnen waarom andere bedrijven ook aan MBO zouden moeten doen?
Ik merk aan mezelf ook wel dat geld mooi meegenomen is, maar het daar absoluut niet om draait! Geloof mij; de emotie en het geluk van anderen zien is veel meer waard.

 

Heeft u een tip voor andere bedrijven die ook aan MBO zouden moeten doen?
Als je de middelen en het vermogen hebt om ook aan Maatschappelijk Betrokken Ondernemen te doen, doe het dan zeker! Ik snap best dat sommige bedrijven niet altijd de mogelijkheid hebben om bijvoorbeeld een autistische jongen aan het werk te hebben maar wanneer er ook maar een kleine mogelijkheid is, maak er zeker gebruik van. Zo maken we de wereld een stukje mooier met z’n allen. Je krijgt er zoveel voor terug.

Caleidoscoop-logo

Heerenveen-logo
Rabobank-logo

OKH-logo

Randstad-logo


Posthuis-Theater-logo