c.jpg

Politie Heerenveen

“Durf je nek uit te steken en denk ook eens aan iemand anders”

 

Wie bent u en vanuit welk bedrijf/instelling werkt u?

Hallo! Mijn naam is Jan Guichelaar, ik werk bij de Politie (regio Zuidoost Friesland) en een van onze vestigingsplaatsen is in Heerenveen.

 

Wat zijn de belangrijkste activiteiten van uw bedrijf en hoeveel mensen zijn er werkzaam?

Zelf rijd ik op de motor, waarbij mijn belangrijkste taak bestaat uit het organiseren van controles en het surveilleren in een gebied. Binnen ons team (Zuidoost Friesland) zijn we met 14 collega’s, verdeeld over 5 motoren. Ons werk roept vaak nogal wat reacties op, maar ik vind, het is maar net hoe je het belicht. Natuurlijk is het balen wanneer je een boete krijgt omdat je 160 rijdt, waar 130 is toegestaan. En niemand hoopt dat ie wordt aangehouden met een borrel op. Maar wanneer er een naaste is betrokken bij een ongeval, waarbij de dader veel te hard reed, of alcohol in het bloed heeft, dan is de wereld te klein.  Kwestie van perspectief dus.

 

Op welke manier doet uw bedrijf aan Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO)? Op welke manier draagt uw organisatie bij aan de samenleving?

Een goed voorbeeld is de jaarlijkse toertocht van Omrin/Talant; ‘Met z’n Allen’. Omrin organiseert samen met Talant deze tocht van vuilniswagens van diverse Friese/Groningse gemeenten en van Omrin. Ook rolstoelbussen, een brandweerauto, een politiebusje, motoragenten en een ambulance rijden mee. Zo’n honderd chauffeurs krijgen deze dag een bijzondere bijrijder, die glunderend rondkijken vanuit de hoge cabines. Samen met onze collega’s (ook motoragenten) werken we hier natuurlijk graag aan mee. Onze baas stelt de motoren belangeloos beschikbaar, en wij besteden onze vrije dag op een hartstikke leuke manier. Mijn collega Peter van Harten, Johan Zwart en ik trekken dit project op logistiek gebied, we zorgen ervoor dat alles in goede banen geleid wordt. Zo zetten we bijvoorbeeld de route uit (je wilt er niet onderweg pas achter komen dat een straat is opgebroken) en begeleiden we de stoet.

 

Is dit structureel of eenmalig?

Dit project is structureel, we doen dit al jaren. Volgend jaar wordt de zesde editie, op naar de tien! Naast dit grote evenement, wat relatief veel voorbereiding vraagt, doen we ook kleinschalige projecten. Zo begeleiden we bijzondere gelegenheden met onze motoren. Een voorbeeld, voor Stichting Opkikker mochten we een supersnelle Porsche begeleiden.

 

Waarom vindt u dit belangrijk?

Ik ben blij dat op deze manier het werk van de Politie ook van de positieve kant belicht wordt. Heel vaak vergeten mensen dat we ook goede dingen doen, dit levert veel goodwill op. Een ander aspect is dat ik van mezelf erg sociaal ben ingesteld, ik vind het heel belangrijk om af en toe wat voor mijn medemens te doen. Ik zal ook nooit rijk worden, ik doe zoveel mogelijk gratis. Het geeft heel veel voldoening om hiermee bezig te zijn. Het leuke is, ik kan ook heel veel creativiteit kwijt. Zo hou ik van muziek maken, gooi ik er af en toe een goocheltruc tussendoor en flink ouwehoeren als de omstandigheden het toelaten.

 

Hoe verloopt het contact met de maatschappelijke organisatie?

Goed! We weten elkaar te vinden en vooral nu we hier al een aantal jaren mee bezig zijn, gaat dat heel makkelijk. Ook andere initiatiefnemers weten ons goed te vinden, waar mogelijk proberen we altijd zoveel mogelijk bij te springen op wat voor manier dan ook.

 

Hoeveel uur per week/maand zijn jullie hiermee bezig?

Dat verschilt, het is maar net wat er op ons pad komt. Het project Onbeperkt op weg bijvoorbeeld - georganiseerd door diverse rijschoolhouders - was iets wat in een stroomversnelling raakte. Samen met mijn collega’s Johan Zwart en Peter van Harten mocht ik hier een bijdrage aanleveren. Iets wat best veel tijd kostte, maar omdat het zo leuk is om te doen, vergeet je dat ook al snel weer.

 

Wat was uw mooiste ervaring bij jullie MBO-project?

Er is een bepaald moment wat ik niet snel meer vergeet. Tijdens een toertocht voor mensen met een verstandelijke handicap, deed ik een van mijn goocheltrucjes met een gekleurd doekje. Meestal steel ik de show met die truc, maar deze keer liep dat helemaal anders. De jongen die voor me zat raakte helemaal overstuur toen ik het doekje weg goochelde, want hij vond ‘m zo mooi. En ja, iets laten verdwijnen dat lukt me nog wel, maar terug toveren? Dat viel nog niet mee. Uiteindelijk is het gelukt en brak er weer een grote glimlach door op zijn gezicht. Zo zie je maar weer, wat voor een de een heel speciaal of leuk is, hoeft dat voor de ander niet te zijn!

 

Vertel in 2 zinnen waarom andere bedrijven ook aan MBO zouden moeten doen?

Er is al zoveel ellende en shit in deze wereld! Als we op deze manier allemaal een steentje bijdragen, dan wordt de wereld iedere keer een beetje mooier. Het geeft zo’n tevreden gevoel, ik kan het iedereen aanbevelen.

 

Heeft u een tip voor andere bedrijven die ook aan MBO willen doen?

Als je op wat voor manier dan ook in de gelegenheid bent om iets voor iemand anders te doen, dan graag! Ik merk dat veel mensen en bedrijven best heel druk zijn met zichzelf en vooral het eigen belang. Durf je nek uit te steken en denk ook eens aan iemand anders!

 

 

 

Caleidoscoop-logo

Heerenveen-logo
Rabobank-logo

OKH-logo

Randstad-logo


Posthuis-Theater-logo