vierkant-fiets.jpg

Randstad Uitzendbureau

“Waarom zou je het niet doen?”

medewerkers Randstad helpen elk jaar bij Meet & Match event

 

Wie bent u en vanuit welk bedrijf werkt u?

Mijn naam is Jasper Geven, ik ben rayonmanager bij Randstad en ons bedrijf heeft onder andere een vestiging in Heerenveen.

 

Wat zijn de belangrijkste activiteiten van uw bedrijf en hoeveel mensen zijn er werkzaam?

Bij onze vestiging in Heerenveen werken zes intercedenten. Bij Randstad denken de meeste mensen automatisch aan uitzenden. Maar je kunt op verschillende manieren via ons werken. Wist je bijvoorbeeld dat wij ook bemiddelen voor vaste banen en interim opdrachten? Een andere mogelijkheid is om gedetacheerd te worden. Dat betekent dat je in dienst komt van Randstad en dat wij je 'uitlenen' aan een werkgever.

 

Op welke manier doet uw bedrijf aan Maatschappelijk Betrokken Ondernemen? Op welke manier draagt uw bedrijf bij aan de samenleving?

We doen dit op verschillende manieren. Zo is Randstad landelijk actief in de maatschappij, o.a. op het gebied van Jeugdwerkloosheid. Vorig jaar was er het programma Jeugd Op Zoek, waarbij gedurende een maand alles op alles wordt gezet om jonge werkzoekenden aan een baan te helpen. Het uitgangspunt is niet om het hele probleem van de jeugdwerkloosheid aan te pakken, maar veel kleiner en meer concreet. Iedere jongere heeft slechts één werkgever nodig om een goede start te maken met zijn/haar carrière. Het bleek een succes, van alle jongeren die in de bewuste periode een baan vonden, is 78 % nog steeds aan de slag.

 

Ook lokaal zijn we actief met maatschappelijk betrokken ondernemen. Dankzij het Meet & Match Event van Hart voor Heerenveen is er een mooie koppeling gelegd tussen de Stichting Leergeld, het Vakcollege Sevenwolden en Randstad Heerenveen. Randstad Uitzendbureau doneerde niet gebruikte en zo goed als nieuwe veiligheidschoenen en overalls aan leerlingen van de Metaaltechniekopleiding van het Vakcollege Sevenwolden. Stichting Leergeld was op zoek naar deze spullen. Leergeld richt zich op het voorkomen van sociale uitsluiting van kinderen uit gezinnen met minimale financiële middelen, door deze kinderen weer mee te laten doen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten.

 

Een ander voorbeeld: sinds 2013 helpt Randstad Heerenveen actief mee om vrijwilligers te werven voor Humanitas, door kosteloos de vacatures te plaatsen op de website.

 

Is dit structureel of eenmalig?

De match tussen Stichting Leergeld, Vakcollege Sevenwolden en Randstad was eenmalig, maar het plaatsen van vrijwilligersvacatures voor Humanitas is structureel.

 

Waarom vindt u dit belangrijk?

Eigenlijk draait ons dagelijkse werk helemaal om maatschappelijk betrokken ondernemen. Met het werk wat we doen, verbinden we mens en maatschappij. We helpen mensen aan werk. Natuurlijk is dat niet alleen uit maatschappelijk belang, voor Randstad is er ook een economisch belang. Maar toch is het belangrijk. Ik vind dat niet alleen zelf, het is een onderdeel van de filosofie in ons bedrijf.

 

Bij Randstad staan mens en werk centraal. Werk is immers een van de belangrijkste onderdelen in een mensenleven. Het helpt om jezelf te ontwikkelen en bovendien geeft het voldoening. Randstad staat middenin de wereld van werk. Iedere dag doen de intercedenten hun best door te bemiddelen bij het vinden van een baan, maar ook door organisaties te helpen met het vinden van de juiste mensen. Bij al deze activiteiten gaan we onze verantwoordelijkheid in de wereld van nu en morgen niet uit de weg. Wij willen rekening houden met de invloed van onze activiteiten op mens, milieu en maatschappij en ontplooien en ondersteunen daarom zowel landelijk als lokaal, zoveel mogelijk initiatieven.

 

Hoe verloopt het contact met de maatschappelijke organisatie?

Het is wel toevallig, de matches waar ik net over vertelde (Humanitas en Stichting Leergeld/Vakcollege Sevenwolden) zijn gemaakt tijdens eerdere edities van het Meet & Match event van Hart voor Heerenveen. Het contact verliep prima en de samenwerking met Humanitas - die nog steeds actueel is - is hartstikke goed.

 

Hoeveel uur per week/maand zijn jullie hier mee bezig?

Dat verschilt. Omdat, zoals eerder genoemd, maatschappelijke verantwoord ondernemen een belangrijk onderdeel is van onze werkwijze, zijn we hier eigenlijk dagelijks mee bezig. Specifieke projecten vragen minder tijd, maar we proberen wel om er zoveel mogelijk uit te halen.

 

Wat is uw mooiste ervaring bij jullie MBO-project?

We krijgen soms hele mooie reacties terug van mensen die we aan een baan hebben geholpen. Of wanneer een uitzendkracht bijvoorbeeld een vast contract krijgt aangeboden. Het plezier zit in kleine dingen, maar het gevoel van voldoening is groot.

 

Vertel in twee zinnen waarom andere bedrijven ook aan MBO zouden moeten doen?

Ik wil deze vraag graag omdraaien; niet waarom zou je het moeten doen, maar juist, waarom zou je het niet doen? Soms kun je met een hele kleine inspanning iemand al een groot plezier doen. Neem ons voorbeeld met de schoenen. De schoenen lagen bij ons in een hoekje te verstoffen, terwijl we het Vakcollege er heel blij mee maakten.

 

Heeft u een tip voor andere bedrijven die ook aan MBO willen doen?

Hier kan ik de vorige zin nog wel een keer herhalen; waarom zou je het niet doen? Vaak kun je, met weinig tijd/middelen/inspanning iemand heel blij maken. Maak gebruik van evenementen als Meet & Match, bijna iedereen kan hier iets brengen en halen!

 

Met dank aan de (vrijwillige) redactie van Jongerenwebsite WhatTheFean.nl

Caleidoscoop-logo

Heerenveen-logo
Rabobank-logo

OKH-logo

Randstad-logo


Posthuis-Theater-logo