mbo_achter_de_kerk.jpg

Restaurant Het Ambacht

“Mensen en vooral jongeren verdienen een kans zich te ontwikkelen"

 

Wie bent u en vanuit welk bedrijf werkt u?

Mijn naam is Henk Markus, samen met zes andere aandeelhouders ben ik eigenaar van restaurant Het Ambacht in Heerenveen.

 

 

Wat zijn de belangrijkste activiteiten van uw bedrijf en hoeveel mensen zijn er werkzaam?
Het Ambacht is een restaurant in Heerenveen, gevestigd in de oude technische school. Onze belangrijkste activiteit; uitzonderlijke gerechten bereiden tegen een betaalbare prijs. Bij Het Ambacht werken zes vaste werknemers en drie oproepkrachten.

 

Op welke manier doet uw bedrijf aan Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO)? Op welke manier draagt uw bedrijf bij aan de samenleving?
Deze vraag is eigenlijk meteen beantwoord met de tekst uit de nominatie: 'Geheel belangeloos zet Henk zijn onderneming in voor het Gala ten bate van de Ronald McDonald Huizen Friesland ter viering van het gezamenlijke 15-jarige bestaan van de huizen in Leeuwarden en Beetsterzwaag. En daar komt heel wat bij kijken: niet alleen de dagenlange voorbereidingen en het aansturen van zijn garde, ook het regelen van de complete sponsoring van de materialen voor dit omvangrijke diner bij lokale leveranciers en groothandels nam Henk op zich'.

 

En wat doet hij nog meer voor de lokale samenleving? Gratis Kerstdiner organiseren voor mensen die door gebrek aan financiële middelen geen Kerst kunnen vieren. Belangeloos kerstdiner voor inwoners van Marijkehiem en ook koken tijdens de benefietavonden voor Cliniclowns en Special Olympics. Sportgala Fryslan VIP cateren. Enkele voorbeelden van zijn betrokken inzet. Over het aantal uren dat hij hieraan besteed wil hij het nooit hebben.

 

Is dit structureel of eenmalig?
Ook het antwoord op deze vraag kunnen we moeiteloos overnemen uit de motivatie die we kregen bij de aanmelding voor deze nominatie:

'Dit is geen eenmalige actie in het belang van de medemens door Het Ambacht. Al enkele jaren leidt Henk met zijn keukenbrigade jongeren op tot kok. Naast stagiaires is een groot deel van hen wat door anderen wordt genoemd kansarme jeugd. Henk ziet dat niet zo: "Door samen dromen, durven en doen, is er zoveel mogelijk. Mensen en vooral jongeren verdienen een kans zich te ontwikkelen", meent hij. Verschillende jongeren vonden daardoor al hun weg naar een zelfstandig bestaan met een fijne baan'.

 

Waarom vindt u dit belangrijk?
Op deze vraag antwoord Henk duidelijk: “Als je iets voor de maatschappij kunt doen dan vind ik dat je dit ook moet doen. Als er een mogelijkheid is natuurlijk, en een budget (wat ook niet geheel onbelangrijk is).”

 

Hoe verloopt het contact met de maatschappelijke organisatie?
Ik word deels benaderd door organisaties en bedrijven maar zelf neem ik ook initiatief.

 

Hoeveel uur per week/maand zijn jullie hier mee bezig?
Er worden door het jaar heen ongeveer 3 tot 4 grote projecten gedaan. Tussendoor ook nog wat kleinere projecten. Een voorbeeld hiervan is workshops geven aan jongeren.

 

Wat was uw mooiste ervaring bij jullie MBO-project?
Ik vind het moeilijk om maar één moment te benoemen maar ik denk toch wel meteen aan Jorrit. Na een moeilijke tijd is hij weer helemaal op het rechte pad. Hij steekt met kop en schouders boven iedereen uit en daar ben ik trots op. Je merkt dat ze na hun problemen en obstakels, actief worden en lekker in hun vel zitten. Als ze niet telkens dat steuntje in de rug krijgen zitten ze binnen no-time thuis op de bank. Ik ben trots op ze. Stuk voor stuk.

 

Vertel in 2 zinnen waarom andere bedrijven ook aan MBO zouden moeten doen?
Op korte termijn is het resultaat van MBO vaak niet meteen zichtbaar maar op de lange termijn haal je er zeker wat uit.

 

Heeft u een tip voor andere bedrijven die ook aan MBO zouden moeten doen?
Veel bedrijven en organisaties zijn gefocust op resultaat. En dat zijn wij ook, maar op een andere manier. Je hoeft niet altijd voor economische ‘winst’ te gaan.

 

 

Met dank aan de (vrijwillige) redactie van Jongerenwebsite WhatTheFean.nl

Caleidoscoop-logo

Heerenveen-logo
Rabobank-logo

OKH-logo

Randstad-logo


Posthuis-Theater-logo